Nyitott iroda

A nyitott, avagy egyterű iroda lényegében azt jelenti, hogy a munkaállomások egy nagy térben helyezkednek el. A típus előnye, hogy a munkatársak könnyebben beszédbe tudnak elegyedni egymással, így gyorsabban áramlik az információ és inspirálni is tudják egymást a kollégák. A nyitott iroda ideális választás abban az esetben, ha a dolgozók olyan munkát végeznek, amely kreativitást és együttműködést igényel, például SSC-k, hírszerkesztőségek vagy épp reklámügynökségek esetén.

Természetesen hátrányokkal is bírnak az egyterű irodák, ahogy egy korábbi cikkünkben már bemutattuk: nyitott térben könnyebben terjednek a betegségek, magasabb a zaj, nehezebb a koncentráció, romlik a teljesítmény, ráadásul a munkavállalók is rosszabbul érzik magukat. Sokan hiányolják, hogy nincs egy saját, külön helyük, ahol nyugodtabb körülmények között tudnának dolgozni.

Fülkés rendszer

A fülkés megoldást nevezhetjük „bokszos” vagy „cubicle” rendszernek is. Lényege, hogy egy nagy, egyterű irodát magas paravánfalakkal osztanak kisebb egységekre, ahol minden dolgozó egy saját kis munkaállomással rendelkezik. Az egyszemélyes fülkékben helyet kap egy íróasztal, egy szék és néhány tároló elem, és a paravánok révén biztosítja a magánszférát a munkavállalók számára.

A „cubicle” rendszer előnye, hogy a bútorrendszer moduláris és variálható, így rugalmasan és könnyen kezelhető, emellett a dolgozók ki tudnak alakítani egy kicsi, de privát irodát, ahol a munkájukra tudnak koncentrálni. Ugyanakkor hátrány, hogy a munkatársak egymástól elszeparálva nehezen tudnak egymással kommunikálni, így lassabban áramlik az információ, illetve kevésbé tudják inspirálni egymást a kollégák. Ebből kifolyólag a fülkés rendszer kevésbé illik olyan környezetbe, ahol együttműködésen alapul a munkavégzés.

Kombinált megoldás

Miért ne próbálnánk meg ötvözni az egyterű és a fülkés irodák előnyeit? Az eredmény a kombinált iroda, amely alapvetően nyitott, de van lehetőség privát szférát teremteni benne. Ez megvalósítható például térelválasztó elemekkel, csendszobákkal, társalgókkal, közösségi terekkel és más kreatív megoldásokkal. Egy ilyen inspiráló és rugalmas munkakörnyezet elősegíti a kapcsolatépítést és a hatékony munkavégzést, emellett employer branding szempontból sem utolsó eszköz.

A kombinált megoldás kapcsán meg kell említeni a közösségi irodákat (coworking) is, melyek abban különböznek a hagyományos irodáktól, hogy nem közvetlen munkatársak, hanem egymástól független, önálló tevékenységet végző személyek dolgoznak egy térben. Ezek az irodák remekül kombinálják a nyitott és a cellás rendszerek előnyeit, emellett gyakran találhatók benne színes, formabontó berendezések. Sokan választják a coworkinget azok közül, akik szabadúszóként rugalmas időbeosztásban tudnak dolgozni és home office helyett az irodai körülményeket részesítik előnyben.

Rugalmasan alakítható irodát szeretnél, ahol hatékonyan tudnak dolgozni a munkavállalók és közben jól is érzik magukat? Egy nyitott iroda esetén már az olyan apróságok is számítanak, mint a térelválasztó falak vagy a hangterjedést gátló elemek.Alakíts ki olyan munkahelyet, ami nem csak hangulatos, de a produktivitást is elősegíti.