Ezért kockázatos irodai munkát végezni

A fizikai és az irodai munka egyaránt rejtenek veszélyforrásokat a dolgozók egészségére. Ugyanakkor az ülőmunkát végzők nem mindig vannak tisztában azzal, hogy pontosan milyen kockázatoknak vannak kitéve a munkájuk miatt.

Ülve egész nap

Általában azok, akik irodai munkát végeznek, napi 8-12 órát ülve töltenek. A hosszú ideig tartó ülőmunka amellett, hogy elhízáshoz vezethet, emésztőrendszeri és mozgásszervi panaszokat is előidézhet. A helyzetet tovább rontja, hogy egy kényelmetlen széken ülni egész nap további betegségeket is okozhat. A kevésbé súlyos problémák között szerepel a derék-, hát- és nyakfájás, ugyanakkor súlyosabb esetben gerincferdülés, porckorong eltérések, vagy visszér is bekövetkezhet.

Zajos kockázatok

Egy zajos iroda egyrészt nehezíti a koncentrációt, másrészt pedig károsíthatja munkavállalók egészségét is. Egy átlagos irodában a zajszint eléri a 60 decibelt, ami fokozza a stresszt és hosszú távon károsíthatja az idegrendszert. Ha a zajszint megközelíti a 80 decibelt, akkor a kollégák nem szívesen lesznek segítőkészek egymás felé, sőt, idegesekké és agresszívekké válhatnak. Hosszú távon a zajok halláskárosodást is okozhatnak.

A monitor veszélyei

Azzal, hogy a munkavállalók napi több mint 8 órán keresztül nézik a laptop vagy számítógép képernyőjét, kockáztatják a szemük egészségét is. Az a kisebb gond, hogy kiszáradhat és elfáradhat a szemük – nagyobb problémát jelent, hogy romolhat a látásuk. A problémát tovább rontja, hogy az emberek általában percenként csak 7-szer pislognak amikor a monitort nézik, pedig ideális esetben 22-szer kellene pislogni.

Klíma és szellőztetés

A klíma és a megbetegedések kapcsolatáról sokan torok- vagy fejfájásra, megfázásra, köhögésre asszociálnak először, pedig sokkal komolyabb problémák is előfordulhatnak. Egy nem megfelelően karbantartott légkondicionáló miatt baktériumok, vírusok és gombák kerülhetnek a levegőbe, és reumás panaszokat, gombafertőzéseket, vagy akár súlyos légionárius betegséget is okozhatnak. A klíma a légutak és az ízületek mellett a szemet is veszélyezteti, ugyanis a rosszul kitisztított és nem megfelelően beállított készülék kötőhártya-gyulladást is okozhat. A szellőzés hiánya is elősegíti a betegségek terjedését, különösen járványos időszakban.

Megoldási javaslatok

Biztosítsd, hogy minden munkavállaló ergonomikus széken ülve tudja végezni a feladatait, emellett ösztönözd őket arra, hogy időnként felálljanak és mozogjanak egy kicsit. Tudatosítsd bennünk azt is, hogy rendszeres testmozgással sokat tudnak tenni egészségükért, meg tudják előzni az elhízást (vagy le tudnak fogyni), és csökkentik számos betegség kialakulásának valószínűségét.

Az irodai zajok ellen hatásosak a hanggátló és térelválasztó elemek, melyek segítségével nyugodtabb környezetet tudsz teremteni a dolgozók számára. A monitorok veszélyeit úgy tudod kivédeni, hogy biztosítod a megfelelő fényviszonyokat (pl. természetes fény, képernyő fényerejének beállítása, tükröződések elkerülése stb.) és jelzed a munkavállalóknak, hogy tartsanak egy rövid szünetet, ha fáradtnak érzik magukat. Ezt elő tudod segíteni közösségi terek vagy pihenőszobák létrehozásával, hogy legyen lehetőségük relaxálásra vagy egy kis beszélgetésre. Mindezek mellett fontos, hogy megfelelő szellőzőrendszert alakíts ki, hogy így gátat szabj a betegségek terjedésének.

Termékeink között ergonomikus székeket, asztalokat, lámpákat, hanggátló és térelválasztó elemeket is találsz, így biztosítani tudod az egészséges környezetet munkavállalóid számára. Nézz körbe bútoraink és berendezéseink között.