A nyitott irodák előnyei és kihívásai visszahozták a „telefonfülkéket”, vagyis a szeparált kis helyiségeket a mindennapokba.  A nagy, összefüggő terekben jobban áramlik a kommunikáció, a közösségben dolgozó emberek között pedig jobban kialakul a csapatszellem, azonban fontos megjegyezni, hogy a stresszfaktor is magasabb. Ennek legfőbb oka nem a másik közelsége, hanem inkább az, hogy a privát ügyeket nem tudják intézni az emberek.  Mi erre a megoldás a jövőben? Az open office 2.0-ba már olyan tereket terveznek, mint pihenőzónák, csevegőterek, illetve olyan akusztikai leválasztásokra alkalmas eszközök, mint a virtuális akusztikus falak, amelyek kibocsátanak egy megfelelő frekvenciájú hangot, így akadályozva meg a beszédhangok terjedését.

A jövő előremutató trendjei közt szerepel, hogy a kollegák többet tudjanak beszélni egymással, inspirálják és ösztönözzék-, feltöltsék egymást. Erre alakítanak ki kooperációs tereket úgy, hogy a gyakran látogatott helyiségeket - mint például a mosdót vagy a kávéfőzőt -, minél messzebb helyezik el a valós munkaterületektől, ezzel elősegítve a találkozásokat útközben.

Hódítani fog a „zöldség”, amibe beletartoznak a növények, mint például a komplett zöldfalak, de a környezettudatosság is. A Google például egyes főhadiszállásai között csakis biciklivel engedi meg a közlekedést, sőt magát a komplexumot csakis környezetkímélő buszokkal lehetséges megközelíteni, az autót jó messze hagyva.

A kényelmes irodák fogalma is új értelmet nyer, mégpedig úgy, hogy a saját íróasztalnál való dolgozás helyett a munkavállalók akár ülve, állva, fekve, törökülésben, magasított asztalnál vagy hintázás közben végezhessék munkájukat, a számukra leginkább tetsző pozícióban. Ebben nagy segítségre lesznek a 3D nyomtatók, melyek lehetővé teszik a személyre szabott irodabútorok elkészítését.

A nagy betonkomplexumoknak leáldozott. Az építészeti trendek egyre inkább fordulnak vissza a természethez és a természetességhez, és legfőképpen a variálhatósághoz. Hódítanak a fal méretű, fényre sötétedő üvegablakok és a fa elemek, emellett pedig azon olyan jövőbemutató megoldások is, mint a könnyűszerkezetes, építőelemes struktúrák, melyek által könnyen átalakíthatók az irodák.

Te is jövőbemutató megoldásokon gondolkodsz? Vedd fel szakértő kollégáinkkal a kapcsolatot és mi mindenben a segítségedre leszünk.