Te is jobban szeretsz egy zöld növényre pillantani, mint egy egyszerű, fehér falra? A természet közelségének pozitív hatásait nem csak kutatások, hanem rengeteg munkavállaló személyes tapasztalata is alátámasztja. De mik is ezek a pozitívumok?

Az irodai növények előnyei

Az egyik leghangsúlyosabb előny, hogy a zöld színnek és a növényeknek nyugtató hatásuk van: képesek csökkenteni a fáradtság tüneteit, az agressziót, és a depresszió kialakulásának esélyét is. Emellett a növények jelenlétében úgy érezhetik a dolgozók, hogy közelebb kerültek a természethez, ami pedig – tanulmányok szerint – hatékonyan oldja a stresszt. Ebből következik, hogy amennyiben ellensúlyozni szeretnéd a munkahelyi stresszhatásokat és javítani szeretnéd a hangulatot az irodában, akkor érdemes néhány cserepes társat betelepítened.

A növények egészségügyi szempontból is hasznosak, hiszen tisztítják a levegőt, oxigént termelnek, és még a megfelelő páratartalom biztosításában is segítenek. Kutatások szerint még az immunrendszert is erősítik, ugyanis kevesebben mennek betegszabadságra egy olyan irodában, amelyet zöld növények díszítenek.

Az esztétikai szempontokról sem szabad elfeledkezni: egy szép virággal vagy egy növényfallal gyönyörűen fel lehet dobni bármely helyiséget, arról nem is beszélve, hogy erősíti a környezettudatos vállalatról kialakított képet mindenkiben, aki belép az irodába.

Kaktusz, borostyán, növényfal…

Nem tudod, milyen növénnyel gazdagítsd a munkahelyed? Íme, néhány ötlet:

  • Szakállbromélia – virágföld nélkül is elél, ráadásul nincs nagy vízigénye. Írd fel, hogy tíznaponta 1-2 órára vízbe kell áztatni, de ezen felül nem lesz gondod vele.
  • Zöldike – ideális növény az irodába, mivel nincs nagy víz- és fényigénye. Bónusz, hogy csökkenti a levegő szén-monoxid tartalmát, így még tisztítja is a környezetedet.
  • Közönséges borostyán – nem igényel sok fényt, sőt, a félárnyékos helyeket kedveli. Emellett jól bírja, ha ritkán öntözik, ráadásul a légkondicionált helyiségekben is megél.
  • Kaktusz – jöhet tikkasztó hőség, tűző napsütés és heti egyszeri locsolás, de a kaktuszok ki fognak tartani.
  • Növényfal – egy modern, trendi irodába remekül illik egy növényfal. Ha fel akarod kelteni az Y és Z generációs álláskeresők figyelmét, akkor egy természetes, zöld fal kiváló választás.

Növényfalat láthattok a CBRE irodájában is, melynek berendezésében mi is részt vettünk. Tekintsd meg a CBRE irodájáról készült képeket, majd inspirálódj többi referenciánkból is:

CBRE iroda (link: https://www.poziteam.hu/hu/content/13-cbre)