A tárgyalóterem gyakran válik a vállalat számára kulcsfontosságú döntések helyszínévé. Épp emiatt nem mindegy, hogy mennyire támogatja a helyiség a bent ülő döntéshozókat, legyenek azok ügyfelek, vagy a vállalat munkatársai. Ha nem megfelelő a terem kialakítása, akkor rengeteg kellemetlenséget okozhat és így a cég sikere is veszélybe kerülhet.

„Valaki hozzon egy plusz széket!”

Ez az a mondat, ami jobb, ha nem hangzik el a tárgyalóban, különösen akkor, ha ügyfelek érkeztek. Amikor berendezed a helyiséget, számolj azzal, hogy előreláthatóan átlagosan hányan fogják használni. Természetesen nem kell óriási asztalt és több tucat széket beszerezned, ha várhatóan nem lesz rájuk szükség.

Vedd számításba azt is, hogy a munkatársaid szoktak-e videokonferenciát tartani, mivel ez is befolyásolja az ülőhelyek számát. Ráadásul a videokonferencia tovább árnyalja a képet, ugyanis azt is figyelembe kell venned, hogy hogyan jelenik meg az iroda képe a másik fél kijelzőjén. Ha nem megfelelő színeket és mintákat választottál, akkor előfordulhat, hogy a kép túl kontrasztos vagy zavaros lesz, ami bántani fogja a nézők szemét.

Törekedj arra, hogy egy ilyen tárgyalóban inkább természetes színeket használj, és ne legyen túl erős a kontraszt. Ha lehetőséged adódik rá, teszteld le, hogy mit látnál, ha Te is egy videokonferencia résztvevőjeként szemlélnéd az irodát.

Színek és formavilág

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a színek milyen hatást gyakorolnak az emberekre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy tárgyalótérbe a zöld és a kék színek remekül illenek, mivel ezek a színek fokozzák a produktivitást és a kreativitást. Érdemes odafigyelni a megfelelő árnyalatra, ugyanis a videokonferenciák miatt a természetes árnyalatok és a közepes erősségű kontraszt az ideális.

A kék szín esetén még arra kell figyelni, hogy hűvösebbnek érződhet tőle a helyiség, a zöld szín esetén pedig a különböző asszociációk miatt érdemes kerülni a „kórház zöld” árnyalatot (kivéve persze akkor, ha kifejezetten erre az árnyalatra van szükség).

A formavilág kapcsán érdekesség, hogy a tapasztalatok szerint egy szögletes alakú irodába jobban illik egy íves asztal, mint egy szögletes. Ebből kifolyólag egy négyzetes irodába érdemes kerek asztalt, egy téglalap alakú helyiségbe pedig oválist választani.

A forma mellett az asztal mérete is rendkívül fontos, ugyanis szem előtt kell tartani, hogy a bútornak úgy is el kell férnie, hogy körülötte ülnek a munkatársak. Ha az asztal kiválasztásakor rosszul számolod ki a megfelelő méretet, rengeteg kellemetlenséget okozhatsz azoknak, akiknek majd használniuk kell a tárgyalótermet.

A tárgyalóhelyiség tökéletesítéséhez számos szempontot kell figyelembe venni, és csapatunk ebben nagy segítséget tud nyújtani. Nézz körül, hogy mennyi lehetőséggel és alternatívával állunk rendelkezésedre:

Inspiratív tárgyalók

link: https://www.poziteam.hu/hu/content/26-tarolo-es-oktatoterek