Hogyan árt az irodai munka a szemnek?

Az irodai munka átka, hogy általában napi több mint 8 órán keresztül kell mereven nézni a laptop vagy számítógép képernyőjét. Rengetegen vannak, akik még munkaidő előtt és után is valamilyen képernyőt néznek, legyen az okostelefon, TV vagy tablet. Mivel az emberi szem alapvetően nem erre a célra rendeltetett, gyakran érzékenyen reagál az egész napos terhelésre.

Amikor valamilyen képernyőre irányítod a tekintetedet, akkor azt tapasztalhatod, hogy sokkal kevesebbet pislogsz, mint máskor. Kutatások szerint a többség percenként csak 7-10 alkalommal pislog számítógépezés vagy mobilozás közben, pedig ideális esetben legalább 22-szer kellene. Gyakran szenvedsz szemszárazságtól, homályos látásról, égető érzéstől, könnyezéstől, és sokszor vörös, fáradt és megerőltetett a szemed? Ha az említett tüneteket tapasztalod, akkor többet kellene pislognod munka közben, vagy pedig műkönnyet kellene használnod.

Nem csak a számítógép vagy a laptop képernyője árthat a szemednek, hanem a fényviszonyok is. Fárasztja a szemet többek között a magas fénysűrűség (egy felületegységre jutó fényerősség), főleg akkor, ha különböző sűrűségű fényt kibocsátó eszközök keverednek a helyiségben. A túl erős és túl gyenge fény is káros, mivel a szem megerőltetéséhez vezethet, és rosszabb esetben látásromláshoz is hozzájárulhat.

A szem egészségére a rosszul beállított légkondicionáló is veszélyt jelenthet, mivel kiszárítja a szemet, és súlyosabb esetben kötőhártya-gyulladást okozhat. Ráadásul, ha a klímaberendezés nincs rendszeresen karbantartva, akkor veszélyes baktériumokat, vírusokat és gombákat juttathat a légtérbe, amelyek megfertőzhetik a munkatársakat.

Hogyan tudod védeni a munkavállalók látását?

Előrejelzések szerint 2050-re a bolygó lakosságának közel 50%-a rövidlátó lesz, és ez csupán egyetlen a szemet érintő problémák közül. Annak érdekében, hogy ez ne következzen be, a munkáltatóknak is tenniük kell.

  • Edukáld a munkavállalókat

Egy előadás vagy tréning keretében hívd fel az irodai dolgozók figyelmét arra, hogy milyen kockázatokat rejt, ha egész nap a képernyőre szegezik a tekintetüket. Javasold nekik, hogy próbálják ki a 20-20-20-as szabályt, azaz 20 percenként 20 másodpercig nézzenek valamit, ami legalább 6 méter (20 láb) távolságra van tőlük. Emellett az is sokat segít, ha elősegíted, hogy a dolgozók rendszeresen tudjanak járni szem- és látásvizsgálatra.

  • Ellenőrzés és karbantartás rendszeresen

Semmiképpen se feledkezz meg a légkondi kitisztíttatásáról, emellett figyelj arra, hogy lehetőleg ne legyen egész nap működésben a berendezés, mert nagyon kiszárítja a levegőt. További szempont, hogy időről időre ellenőriztesd le a monitorok állapotát, mivel a rosszul beállított képernyő nem csak szempanaszokat, hanem fejfájást is okozhat. A világítás is kulcsfontosságú: biztosíts megfelelő fényviszonyokat, és ha megoldható, akkor inkább természetes fényre hagyatkozz, és mesterséges fényt csak kiegészítésként használj.

Egy ergonomikusan berendezett irodának számos szempontnak kell megfelelnie, hiszen rengeteg egészségügyi kockázat érinti a dolgozókat a munkahelyükön. Biztosíts egészséges munkakörnyezetet az alkalmazottaidnak – vedd fel velünk a kapcsolatot és igényeld ergonómiai szaktanácsadás szolgáltatásunkat: https://www.poziteam.hu/hu/kapcsolat